Latar Belakang Sejarah Tuntutan Sulu Ke Atas Sabah - Hasnah, Hussiin (Pejabat Naib Canselor, 2023)
Jika disebut Sabah ‘negeri di bawah bayu’ siapa yang tidak kenal. Penubuhan Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963 yang mengandungi Semenanjung Tanah Melayu, Sabah, Sarawak dan Singapura merupakan suatu kejayaan bagi wilayah ini untuk bergabung dalam persekutuan yang lebih besar telah memberikan impak kepada pembangunan ekonomi dan politik di rantau ini.