Menghayati Nikmat Kemerdekaan Negara Menurut Perspektif Maqasid Syariah - Tuan Sidek, Tuan Muda (Pejabat Naib Canselor, 2023)
Tarikh keramat 31 Ogos kembali tiba. Inilah saat manis rakyat Malaysia menyambut kemerdekaan tanah air daripada cengkaman penjajahan. Apabila tiba bula Ogos, kalimah merdeka mula disebut dan diulang, jalur gemilang pula berkibaran. Sesungguhnya kemerdekaan negara merupakan suatu nikmat yang perlu disyukuri, dihargai dan dipertahankan.