Pensyarah UMPSA bangunkan sistem pengekangan gajah menggunakan kepintaran buatan - Mimi Rabita, Abdul Wahit (UMPSA, 2023)
PEKAN, 15 Ogos 2023 - Pensyarah Fakulti Komputeran (FK), Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA), Ts. Dr. Syafiq Fauzi Kamarulzaman, 37 membangunkan sistem pengekang gajah menggunakan kepintaran buatan bagi membantu dalam mengesan dan menghalang gajah dari menceroboh ke kawasan ladang ternakan.