UMP kini UMPSA - Hasnah, Hussiin (UMPSA, 2023)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) atau dahulu dikenali sebagai Kolej Universiti Kejuruteraan dan Teknologi Malaysia (KUKTEM) kini telah muncul sebagai salah sebuah Universiti Awam (UA) ke-16 yang terkemuka di Pantai Timur iaitu di negeri Pahang. UMP sebenarnya bermula dengan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Kampus Cawangan Pahang (UTM-KCP) yang beroperasi sebagai sebuah kampus kecil yang terletak di Indera Mahkota, Kuantan sejak tahun 1998.