Kemasukan pengaruh Islam dalam pembentukan sejarah negara bangsa Malaysia - Ahmad Farid, Abdul Jalal; Rahimin Affandi, Abdul Rahim; Mohamad Hilmi, Mat Said; Awang Azman, Awang Pawi (Universiti Malaysia Pahang, 2023)
Sesuai dengan penegasan al-Quran, ilmu sejarah dapat dijadikan alat utama untuk mengetahui asas kenapa sesuatu fenomena berkembang dalam masyarakat. Berasaskan kepada teori ini, kajian ini akan menggunakan analisis kritikal yang dibuat terhadap sumber sejarah Malaysia. Hasilnya, kajian mendapati tiga faktor utama yang mencorakkan sejarah Malaysia. Ketiga faktor ini merangkumi kepercayaan Melayu pra Islam; impak Islam dalam masyarakat dan pengaruh penjajahan colonial British. Ternyata sekali ketiga-tiga pengaruh ini saling mempengaruhi antara satu sama dan ianya tetap dominan hingga pada zaman sekarang.