Fakta Sejarah 7 Perjanjian Termeterai di antara British dengan Pemerintah Pahang 1887 1950 - Hasnah, Hussiin (2023)
Campur tangan British di Tanah Melayu secara rasmi adalah dengan termeterainya perjanjian-perjanjian yang dibuat di antara British dengan Raja-raja Melayu. Melalui Perjanjian Pangkor 1874, berlakulah campur tangan British secara rasmi di negeri Perak dan beberapa perjanjian terus dilakukan oleh British bersama negeri-negeri Melayu yang lain termasuklah negeri Pahang.