Langkah kawalan dan adaptasi bagi mendepani gelombang haba, el-nino - Norhidayah, Abdull (2023)
Malaysia bakal berdepan dengan gelombang haba melalui peningkatan suhu persekitaran yang ekstrem dan secara relatifnya akan menerima kekurangan taburan hujan. MetMalaysia meramalkan fenomena ini akan bermula mulai 15 Mei sehingga September 2023 susulan kesan Monsun Barat Daya.