Kewujudan masjid-masjid lama di negeri pahang : satu kajian dan cadangan langkah-langkah pemuliharaan - Mohd Rasmawi, Harun (2022)
Masjid telah menjadi bukti yang kukuh bertapaknya agama Islam di sesebuah tempat termasuklah di negeri Pahang Darul Makmur. Kepesatan pembinaan masjid-masjid baharu telah mengurangkan peranan sebahagian masjid-masjid lama sehingga ada yang terbiar, tidak diimarahkan dan bertukar fungsi. Masjid lama ditakrifkan sebagai masjid-masjid yang telah berusia 80 tahun ke atas. Namun, sebahagiannya memiliki sejarah penting berkaitan perkembangan Islam di negeri Pahang. Ini berlaku kerana ketiadaan satu kaedah atau garis panduan khusus mengenai pengurusannya. Justeru, kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengenalpasti kewujudan masjid-masjid lama, mengkaji kaedah semasa pemuliharaannya dan mencadangkan langkah-langkah pemuliharaannya. Metodologi kajian ini adalah secara kualitatif berdasarkan instrumen pemerhatian lapangan terhadap 7 buah masjid kajian kes, temubual, dan kajian perpustakaan. Manakala analisis datanya pula secara interpretif-deskriptif dan analisis kandungan. Hasilnya, dapatan kajian telah menunjukkan bahawa masih terdapat masjidmasjid lama di negeri Pahang yang sangat berpotensi untuk dipulihara. Pengekalan kewujudannya sehingga kini adalah melalui kaedah restrorasi, pertukaran fungsi, pemantauan dan perpindahan lokasi. Ianya amatlah wajar dipulihara melalui tindakan jangka masa pendek iaitu penyediaan inventori, pewartaan tanah, pengisytiharan sebagai “Masjid Warisan”, permohonan mewartakan sebagai Bangunan Warisan Kebangsaan dan penubuhan Jawatankuasa Pemuliharaan Masjid Lama Negeri Pahang. Manakala tindakan jangka masa panjang pula merangkumi penyediaan dokumentasi yang lengkap, pengeluaran kebenaran penggunaan semula, penyediaan peruntukan penyelenggaraan, penubuhan organisasi khusus dan pemerkasaan aspek perundangan. Kajian ini diharap dapat membantu dengan mencadangkan beberapa lagi buah masjid lama yang berpotensi untuk dipulihara. Selanjutnya, ia dapat dicalonkan kepada Jabatan Warisan Negara untuk dibantu bagi kerja-kerja konservasi serta diisytiharkan sebagai Bangunan Warisan Kebangsaan.