Peranan imam dan bilal dalam masyarakat - Jamaludin, Abdul Kamil (Jabatan Mufti Negeri Pahang, 2020)
Masjid merupakan institusi penting dalam masyarakat. Ia merupakan bangunan yang pertama dibina oleh Rasulullah صلى الله عليه وسلم setelah baginda berhijrah ke Madinah. Peranan masjid sebagai tempat untuk orang Islam menunaikan solat dan melaksanakan pelbagai aktiviti ibadah bagi mendekatkan diri kepada Allah tetap berkesinambungan sejak dari zaman Rasulullah صلى الله عليه وسلم hinggalah seterusnya pada masa hadapan. Sehubungan dengan itu, imam dan bilal juga memainkan peranan yang besar dalam masyarakat. Peranan imam dan bilal kini bukan tertumpu dalam urusan berkaitan solat di masjid semata-mata. Bahkan peranan mereka berinovasi kepada menjadi rujukan masyarakat (community reference) dalam pelbagai perkara mengenai pembangunan manusia yang syumul mencakupi rohani dan jasmani.