Akta, urus tadbir baik jamin perlombongan selamat - Badhrulhisham, Abdul Aziz (Berita Harian, 2023)
Kesedaran tinggi mengenai kelestarian alam sekitar mendorong banyak usaha dijalankan untuk mengurangkan kebergantungan sumber yang boleh menyebabkan pencemaran (jika tidak dikawal) seperti bahan api fosil.