Antidiabetic Effect of Actinodaphne angustifolia and Profiling of Bioactive Metabolites using UPLC-QToF/ESI-MS Method - F., Md. Shaekh; W. I, Wan Maznah; M. A., Mohd Fadhlizil Fasihi; A., Shihab Uddin; R., Kamrul; T., Saiful Nizam; H., AKM Moyeenul (Faculty of Medicine, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Diabetes mellitus adalah gangguan kronik yang menyebabkan paras glukosa darah meningkat akibat kekurangan insulin, sama ada sepenuhnya atau sebahagian. Kami menyiasat sifat antidiabetik Actinodaphne angustifolia dalam model tikus dan mengenal pasti fitokimia bioaktif dengan menggunakan kaedah UPLC-QTOF/ ESI-MS. Struktur pankreas tikus, profil lipid dan glukosa darah dinilai selepas intervensi selama satu minggu. Analisis UPLC-QTOF/ESI-MS telah dijalankan untuk mengenal pasti flavonoid dan terpenoid dalam ekstrak daun. Ekstrak Actinodaphne angustifolia dengan ketara meningkatkan lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) (p<0.05) sambil mengurangkan jumlah kolesterol (TC), lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan glukosa darah. Tambahan pula, struktur seni tisu pulau pankreas juga pulih dengan baik berbanding kumpulan kawalan. Sebanyak 45 flavonoid dan 109 sebatian terpenoid telah dikenal pasti menggunakan analisis berasaskan UPLC-QTOF/ESI-MS dan kajian tambahan perlu dijalankan untuk mengenal pasti agen antidiabetik yang berpotensi.