Citra Keluarga Malaysia dalam pembinaan negara bangsa sejahtera melalui pengupayaan Kor Akwam 181 - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (Pertubuhan Seni Gayong Serantau Malaysia, 2022)
Pepatah Melayu ada menyatakan, “yang bulat takkan datang bergolek, yang pipih takkan datang melayang”. Iktibar daripada pepatah tersebut begitu mudah untuk digarap bahawa Citra Keluarga Malaysia seperti yang digagaskan oleh YAB Dato’ Sri Ismail Sabri bin Yaakob, Perdana Menteri perlu disambut, dicernakan konsepnya dan disebar luas kepada rakyat serta diterjemahkan dalam polisi bagi sebarang tindakan eksekutif oleh Kerajaan.Konsep ‘Keluarga Malaysia’ menggariskan tiga teras utama dan 20 pengkayaan nilai yang menitik-beratkan kesejahteraan bersama melalui keterangkuman, kebersamaan dan kesyukuran. Kesejahteraan pastinya sukar dicapai sekiranya konsep Keluarga Malaysia tidak melestarikan citra watan yang sekian lama menjadi jati diri setiap negeri di Semenanjung Tanah Melayu dan Borneo yang membentuk Malaysia pada hari ini.