Penyediaan pelan pengurusan lembangan sungai bersepadu Sungai Muda,Kedah/Pulau Pinang - Aziz, Edriyana A.; Ahmad Amirul Faiz, Ahmad Tajudin
Lembangan Sungai Muda terletak di Negeri Kedah Darul Aman. Keluasan kawasan tadahan bagi lembangan Sungai Muda ialah seluas 4,219 km persegi. Sungai Muda adalah sungai terpanjang didalam negeri Kedah iaitu lebih kurang 178 km. Jajaran Sungai Muda rnelalui beberapa daerah seperti Baling, Sik dan Kulim, sebeluin ianya mengalir keluar melalui daerah Kuala Sungai Muda ke Selat Melaka. Sebahagian daripada jajaran Sungai Muda menjadi sempadan di antara Negeri Kedah dan Pulau Pinang. Antara sungai-sungai utama di dalam Lembangan Sungai Muda adalah: Sungai Ketil, Sungai Lahar Endin, Sungai Tembus, Sungai Sedim dan Sungai Chepir, Sungai Sok, Sungai Teliang dan Sungai Baho. Bilangan penduduk yang mendiami lembangan Sungai Muda adalah seramai lebih kurang 201,234 orang yang kebanyakannya tertumpu di kawasan rendah dan dataran banjir. Komposisi gunatanah semasa lembangan Sungai Muda adalah terdiri daripada perbandaran dan infrastruktur (5%), perlanian (40%), hutan (50 %) dan lain-lain (5 %).