Cerapan anak bulan dibantu data dari sumber diiktiraf - Ahmad Irfan, I. H. (Persatuan Jurufalak Syarie, 2022)
Perbincangan mencerap anak bulan atau hilal Syawal yang akan dilakukan pada Ahad, iaitu bersamaan 29 Ramadan seperti biasa menjadi perdebatan dalam masyarakat hingga kadang-kala mengundang kegelisahan akibat ketidakfahaman terhadap pensyariatannya.