Penerapan teori pengurusan: konteks penyelidikan Malaysia - Muhamad Tamyez, Puteri Fadzline; Mohd, Rusyda Helma (Penerbit Universiti Malaysia Pahang, 2022)
Teori pengurusan adalah konsep yang merangkumi strategi pengurusan yang disarankan sebagai panduan untuk dilaksanakan baik dalam organisasi, mahupun dalam menjalankan penyelidikan. Ia juga menerangkan sesuatu fenomena yang kemudiannya dikembangkan untuk dijadikan perancangan yang strategik untuk menggerakkan sumber manusia dan kewangan agar mencapai objektif organisasi. Evolusi teori pengurusan bermula lebih 100 tahun yang lalu. Sejak sekian lama, ahli teori telah meneliti bentuk pengurusan yang paling sesuai untuk persekitaran kerja yang berbeza. Di sinilah teori pengurusan dimainkan. Walaupun beberapa teori ini dikembangkan sejak berabad lalu, mereka masih menyediakan kerangka kerja yang stabil untuk menjalankan perniagaan. Pengurusan juga termasuk menyimpan fakta dan maklumat untuk kegunaan kemudian atau untuk orang lain dalam organisasi. Fungsi pengurusan tidak terhad kepada pengurus dan penyelia. Tiap-tiap anggota organisasi mempunyai pengurusan dan pelaporan beberapa fungsi sebagai sebahagian daripada tugas mereka untuk memberi pengetahuan yang menyeluruh tentang falsafah pengurusan dan keusahawanan. Maka, buku ini akan mengetengahkan kajian empirikal di Malaysia yang menerapkan teori-teori dalam pengurusan. Kandungan ini sesuai untuk para pelajar prasiswazah dan pascasiswazah, serta pembaca umum yang ingin mendalami secara kritis dalam bidang pengurusan. Buku ini juga mengkhususkan kepada para pengurus. Salah satu sebab mengapa pengurus harus berminat dalam teori pengurusan pembelajaran adalah kerana ia membantu memaksimumkan produktiviti mereka. Ini dapat dimanfaatkan dengan mengaplikasi teori agar dapat mengurangkan risiko kerugian dalam pelaburan strategi pemasaran atau dalam pelaburan dalam latihan pekerjanya.