Reform keanggotaan jemaah menteri untuk membanteras korupsi politik - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (Samudera, 2022)
Korupsi akibat daripada pendanaan politik berlaku kerana sistem yang ada tidak mungkin dapat menanganinya. Korupsi sedemikian berlaku kerana timbul keperluan untuk menjaga kepentingan parti atau individu yang ingin mendapatkan sokongan atau melangsungkan kepimpinan dalam parti di pelbagai peringkat.