Pembubaran Parlimen atas permintaan sah menurut Perkara 43(4) - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (Samudera, 2022)
KUALA LUMPUR, 12 Oktober 2022 – Perlembagaan memperuntukkan dua keadaan dalam pembubaran Parlimen, iaitu berlandaskan nasihat (advice) atau permintaan (request). Selain itu, Parlimen akan terbubar dengan sendiri apabila luput tempoh 5 tahun dari tarikh mesyuarat sidang pertamanya.