Prinsip kedaulatan watan struktur asas utama perlembagaan - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (Samudera, 2022)
Sistem perlembagaan menurut sarjana jurisprudens Venter terbina oleh tiga elemen iaitu, falsafah, doktrin dan prinsip. Ketiga-tiga elemen tersebut tidak boleh diihat secara berasingan dalam pentafsiran undang-undang.