Industri Perlombongan Negara dan matlamat pembangunan mampan SDG satu tinjauan - Badhrulhisham, Abdul Aziz (UMPSA, 2022)
Setiap kali inisiatif perlombongan diumumkan, terdapat banyak tanggapan atau perspektif negatif terhadapnya. Mungkin banyak insiden-insiden pencemaran alam masa lalu masih menghantui pelbagai pihak bila melibatkan industri perlombongan.