Integrasi pembelajaran sains dan latihan biofeedback dalam meningkatkan prestasi mata pelajaran sains sekolah rendah - Hasmiza, Yaakob (2022)
Pembelajaran sains penting dalam pendidikan di sekolah. Terdapat pelbagai punca kelemahan murid dalam pembelajaran sains khasnya di sekolah rendah. Masalah daya tumpuan merupakan salah satu punca kelemahan khasnya murid sekolah rendah. Pelbagai pendekatan telah dilakukan dalam usaha untuk membantu murid menguasai mata pelajaran Sains dengan baik. Kajian menunjukkan teknik latihan Biofeedback terbukti mampu membantu meningkatkan daya tumpuan dalam pembelajaran. Untuk itu, kajian penting bagi membantu meningkatkan penguasaan murid dalam mata pelajaran ini menggunakan teknik latihan Biofeedback. Teknik ini diketahui berupaya membantu individu meningkatkan prestasi dalam pembelajaran. Tujuan kajian ini adalah untuk meneroka punca kelemahan murid sekolah rendah dalam pembelajaran sains dan mengkaji sejauhmana integrasi teknik latihan Biofeedback boleh digabungkan dengan modul pembelajaran sains sedia ada untuk meningkatkan skor koheren HRV dan pencapaian pembelajaran murid. Metod objektif 1 kajian ini adalah secara kajian tinjauan untuk meneroka masalah murid dalam pembelajaran sains. Metod objektif 2, 3 dan 4 adalah secara kuasi eksmerimental di kalangan murid berpencapaian baik, lemah dan pelbagai tahap pencapaian dalam mata pelajaran sains. Seramai 28 orang murid melalui latihan Biofeedback dan modul pembelajaran sains. Murid dibuat pengujian secara ujian pra dan ujian pasca setelah melalui dua fasa latihan Biofeedback di sekolah dan di rumah. Dapatan kajian menunjukkan 30% murid menghadapi masalah minat dan pemahanan dalam mempelajari mata pelajaran sains. Dapatan menunjukkan terdapat perbezaan terhadap skor HRV di antara murid berprestasi baik dengan murid berprestasi lemah dalam mata pelajaran sains. Perbezaan skor HRV murid dalam kumpulan pelbagai tahap pencapaian menunjukkan peningkatan tahap skor LF dalam ujian Pasca berbanding ujian Pra selepas melalui integrasi pembelajaran sains dan teknik latihan Biofeedback. Dapatan juga menunjukkan penurunan skor VLF dalam ujian Pasca. Hubungan kolerasi skor pencapaian mata pelajaran Sains dan skor koheran HRV turut menunjukkan hubungan positif dalam ujian pasca. Dapatan kajian merumuskan integrasi pembelajaran Sains dan teknik latihan Biofeedback berupaya membantu murid meningkatkan daya tumpuan serta meningkatkan prestasi murid sekolah rendah di kawasan luar bandar dalam mata pelajaran Sains. Integrasi ini membolehkan pendekatan pembelajaran sains dipelbagaikan dan teknik latihan Biofeedback didapati boleh digunakan dalam membantu meningkatkan penguasaan pembelajaran.