Ulasan terhadap syor Laporan Reid 1956-57 berhubung kedudukan Islam sebagai agama bagi persekutuan - Wan Husain, Wan Ahmad Fauzi (Samudera.my, 2021)
Ramai sarjana dan ahli-ahli Politik terkeliru dengan sikap Raja-Raja Melayu, apa yang sebenarnya disyorkan oleh Suruhanjaya Reid, serta apa pula yang akhirnya diperkenankan oleh Raja-Raja Melayu (Negeri Sembilan ditandatangani oleh Yang di-Pertuan Besar dan Pembesar-pembesar Memerintah) semasa menandatangani Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu pada 5 Ogos 1957.