Pengharmonian Undang-undang di Malaysia dengan Prinsip Patuh Syariah bezanya dengan pemerkasaan bidangkuasa Mahkamah Syariah - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (Samudera, 2022)
Dalam Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1957 dan dengan kuatkuasanya Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu 1957 melalui enakmen Negeri Melayu dan Ordinan maka pengagihan cabang kuasa perundangan, eksekutif dan kehakiman ditetapkan selaras dengan kedudukan Persekutuan Tanah Melayu sebagai sebuah persekutuan.