Tahap Kesedaran Pelajar Sijil Teknologi Elektrik (STE) Kolej Komuniti Kuantan Terhadap Amalan Keselamatan Dan Kesihatan Pekerjaan Di Bengkel Dan Makmal - Ahmad Zairi, Mohd Zain; Muhamad Hafiz, Abd Razak; Nurhidayah, Azmy (Kolej Komuniti Temerloh, 2018)
Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengenalpasti tahap kesedaran pelajar Sijil Teknologi Elektrik (STE) di Kolej Komuniti Kuantan terhadap amalan keselamatan dan kesihatan (KdK) pekerjaan di dalam bengkel dan makmal. Populasi kajian terdiri daripada pelajar STE dan seramai 50 orang pelajar dipilih pada sesi Jun 2018. Kaedah soal selidik yang diubahsuai dari Samsudin Abas digunakan sebagai instrument utama bagi mendapatkan data. Perisian SPSS versi 23 digunakan untuk menyediakan analisis secara deskriptif dengan menggunakan kekerapan, peratusan dan min untuk mengenalpasti tahap kesedaran responden terhadap KdK. Dapatan kajian menunjukkan bahawa pelajar STE mempunyai tahap kesedaran yang tinggi terhadap KdK apabila mencatatkan min skor keseluruhan 3.97. Aspek-aspek kesedaran pelajar terhadap KdK yang dikaji ialah polisi, prosedur, peralatan, latihan, Jawatankuasa Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan dan komitmen serta persekitaran. Faktor prosedur keselamatan merupakan faktor dominan yang menyumbang kepada tahap kesedaran responden terhadap KdK. Bagi meningkatkan tahap kesedaran responden, peranan Jawatankuasa Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKKP), Kolej Komuniti Kuantan perlu diperkasa dan diperluaskan lagi.