Sistem pangkalan data ahli qariah masjid nadi penggerak pentadbiran masjid - Muhammad Sallehudin, Md Derus (2022)
Umat Islam pada zaman ini kini mencecah sehingga dua juta penduduk dunia dan tersebar ke sekitar 200 negara. Menurut laporan Mastercard dan Crescent Rating, pada tahun ini sahaja, 63.5 peratus daripada 32.4 juta populasi rakyat Malaysia adalah beragama Islam.