e-modul latihan tazkiyah al- nafs ( e-MLTN) - Mohd Suhardi, Mat Jusoh; Noorhuzaimi@Karimah, Mohd Noor; Nazirul Mubin, Muhammad (2021)
Merupakan satu modul yang dibangunkan berasaskan mekanisme Latihan Tazkiyah AI-Nafs dan aplikasi teknologi bagi mengukur tahap pencapaian diri dalam latihan spiritual Islam. Satu skala dan indeks yang standard telah dibangunkan untuk mengukur tahap pencapaian diri berdasarkan mekanisme latihan tazkiyah al-nafs iaitu amalan Musyaratah, Mujahadah, Muraqabah, Muhasabah dan Mu'aqabah. Parameter utama keberhasilan aplikasi modul ini adalah nilai markah kumulatif amalan tazkiyah al-nafs sebagai petunjuk prestasi, konsistensi dan durasi latihan spiritual Islam. Modul ini amat signifikan untuk diaplikasikan sebagai modul latihan spiritual berkonsepkan "Penilaian Kendiri"(self-assesment) dan "Kejurulatihan" (coaching) untuk meningkatkan daya tahan diri (resilience), kecerdasan spiritual (spiritual intelligence) dan kesejahteraan mental (mental health) setiap peserta.