UMP perkasa Agenda Transformasi Digital Program TVET melalui kerjasama strategik bersama AspenTech - Mohamad Rizza, Othman (2022)
Mendepani era digitalisasi, kerajaan telah melancarkan pelbagai inisiatif bagi memacu transformasi digital negara. Dasar Negara Mengenai Industri 4.0 (Industry4WRD) misalnya menyasarkan peningkatan jumlah tenaga mahir daripada 18 peratus kepada 35 peratus menjelang 2025. Manakala, Pelan Tindakan Ekonomi Digital Malaysia menggariskan matlamat negara untuk berubah menjadi negara maju dipacu teknologi digital dan menjadi peneraju serantau dalam ekonomi digital menjelang 2030. Malah, ekonomi digital ini diunjurkan menyumbang 22.6 peratus kepada keluaran kasar dalam negara dan mewujudkan 500,000 pekerjaan baharu menjelang 2025.