Adat perlembagaan pastikan institusi raja melayu terpelihara - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (Berita Harian, 2022)
Pelbagai maklumat sistem politik dan perundangan tersimpan dalam manuskrip Melayu, tetapi pembacaannya begitu terhad. Antara begitu terserlah dalam manuskrip Melayu ialah adat perlembagaan dalam sistem tradisional di alam Melayu, terutama semasa pemerintahan Kesultanan Melayu Melaka, negeri di Tanah Melayu pascakesultanan itu, Acheh dan Brunie Darussalam.