Pemikiran intelektual Syeikh Abd Al-Samad Al-Falimbani - Mohamad Zainuddin, Mohamed; Ahmad Irfan, Ikmal Hisham (Universiti Malaysia Pahang, 2022)
Syeikh Abdul Al-Samad Al-Falimbani adalah ulama Sufi yang berasal dari Palembang yang terkenal dalam banyak penulisan, seminar, dan perbahasan umum bagi tema Sufisme. Tulisan ini berusaha mengungkap beberapa latar belakang Syeikh Abdul al-Samad yang disebut sebagai “Ulama Yang Dikenali Seluruh Dunia” dalam aspek salasilah, nama, tempat kelahiran, latar belakang pendidikan, hasil karya, guru dan anak murid beliau. Kematian beliau turut diketengahkan. Kaedah kajian adalah bersifat kualitatif dari jenis kajian perpustakaan. Ia menerapkan kaedah dokumentasi dari bahan-bahan perpustakaan seperti tesis kedoktoran, sarjana dan juga artikel, kertas kerja, jurnal, buku dan kitab-kitab klasik berkait dengan Syeikh Abd al-Samad al-Falimbani.