Penghasilan filem selulosa terjana semula: Suatu ulasan - Nur Fathihah, Jafri; Kushairi, Mohd Salleh; Sarani, Zakaria; Nur Jannah, Md Hassan (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Regenerated cellulose film (RCF) is a regenerated product from dissolved cellulose via physical or chemical interaction. Physical, mechanical, and chemical properties of RCF depend on the types of solvent used to dissolve cellulose, coagulation agent, pouring technique, and drying method. The formation of RCF strongly relies on cellulose solubility and its regeneration. Therefore, the dissolving mechanism in the selected derivative and non-derivative solvents and the coagulant agents such as water, a mixture of water with acetone, sulfuric acid, sulphate-based medium, for example, ammonium sulphate, and a combination between two alcohol and two ester groups will be highlighted in this review. Other than that, the propensity of the resulting RCF based on different solvents and coagulants was also reviewed. Filem selulosa terjana semula (FSTS) merupakan produk yang dijana semula daripada selulosa terlarut secara interaksi fizikal mahupun kimia. Sifat fizikal, mekanikal dan kimia FSTS bergantung kepada jenis pelarut yang digunakan terhadap selulosa, agen penggumpalan, teknik penuangan serta kaedah pengeringan. Pembentukan FSTS sangat bergantung kepada keterlarutan selulosa serta proses penjanaan semulanya. Oleh itu, mekanisma pembubaran di dalam pelarut terbitan dan tak-terbitan yang terpilih serta agen penggumpal seperti air, campuran air dan aseton, asid sulfurik, medium berasaskan sulfat seperti ammonium sulfat dan gabungan di antara dua kumpulan alkohol dan dua kumpulan ester akan ditekankan dalam ulasan kajian ini. Selain itu, kecenderungan aplikasi FSTS yang terhasil berdasarkan pelarut dan agen penggumpal yang berbeza juga diulas.