Hukum Kanun Melaka Ibu Perlembagaan Tanah Melayu - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (2022)
Hukum Kanun Melaka merupakan dokumen perundangan yang penting. Namun begitu, selepas Hari Merdeka dokumen tersebut masih belum dimartabatkan di tempat sewajarnya dalam sistem perundangan Malaysia. Begitu juga halnya dengan Hukum Kanun Pahang, dan Hukum Kanun Johor sekadar menyebut beberapa nama hukum kanun. Pada hakikatnya kesemua hukum kanun tersebut merupakan undang-undang bertulis yang jatuh di bawah tafsiran undang-undang sedia ada menurut Perkara 162 Perlembagaan Persekutuan. Seringkali mahkamah kehakiman di Malaysia mengabaikan prinsip yang terkandung di dalam undang-undang bertulis tersebut sebaliknya mengimpot prinsip perundangan luar yang tidak bersifat tempatan. Kertas ini menggunakan metodologi kajian teks undang-undang bertulis untuk mengemukakan kedudukan Hukum Kanun Melaka sebagai perlembagaan watan Tanah Melayu dan cirinya dalam pentafsiran prinsip kedaulatan raja-raja Melayu. Kedaulatan raja-raja Melayu termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan prinsipnya perlu difahami untuk menguruskan banyak isu perlembagaan yang masih dibicarakan di mahkamah pada hari ini.