Kesang Tua, Melaka: Dari Selat Melaka ke Pentas Dunia - Hasnah, Hussiin (2022)
Mungkin tidak ramai yang mengetahui tentang kewujudan kampung yang bernama Kesang Tua di daerah Jasin, Melaka. Tetapi, nama Kesang Tua tiba-tiba dikenali apabila jaguh angkat berat Filipina, Hidilyn Diaz bakal membina sebuah pusat latihan di Kampung Kesang Tua, Jasin sebagai tanda penghargaan serta terima kasih kepada Melaka. Pada asasnya, nama Kampung Kesang Tua menjadi tumpuan ekoran kemenangan atlet berusia 30 tahun itu di temasya Olimpik Tokyo. Hidilyn dikatakan terkandas dan menjalani latihan di Malaysia sejak Januari 2020 berikutan sekatan pergerakan akibat penularan COVID-19. Di sini beliau telah tinggal dengan keluarga angkatnya di Kampung Kesang Tua dan menghabiskan masa bersama lebih setahun di rumah berkenaan.