Pengantarabangsaan Bahasa Melayu: Agenda berperlembagaan dan landasan integrasi nasional berwawasan tinggi - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2022)
Bahasa Melayu bukan sahaja alat komunikasi dan penyatuan jiwa yang digunakan oleh kerajaan yang menguasai alam Melayu selewat-lewatnya pada kurun ketujuh Masihi, malah turut digunakan oleh alam Melayu pada zaman kemuncak kerajaan Melayu Lama merentasi wilayah politik yang kini dikenali sebagai Malaysia, Indonesia, Brunei Darussalam, Singapura, sebahagian Filipina dan beberapa buah negara di Indo-China.