DBP menyahut proses pemerkasaan ulang tahunnya - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (Dewan Bahasa, 2022)
Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) adalah penjenamaan semula Balai Pustaka, sebuah jabatan kecil di bawah Kementerian Pelajaran yang ditubuhkan pada 22 Jun 1956 di Johor Bahru, hasil cadangan Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu III pada bulan September, 1956. Pada tahun 1959, barulah Ordinan Dewan Bahasa dan Pustaka 1959 digubal dan menjadikannya sebuah badan berkanun yang diselia oleh Lembaga pengelola setelah lebih kurang dua tahun beribu pejabat di Kuala Lumpur.