SCAV bas pintar tanpa pemandu inovasi terbaharu UMP - Laupa, Junus (Jurnal.my, 2022)
PEKAN : Sejajar dengan keupayaannya yang memiliki pelbagai kepakaran dalam bidang kejuruteraan dan teknologi, penyelidik Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini sedang membangunkan sebuah bas pintar yang mempunyai sistem komputer untuk bergerak dengan sendiri tanpa pemandu (swapandu).