Bahasa Melayu dan pengukuhan melalui undang-undang - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (Dewan Bahasa Pustaka, 2022)
Bahasa melambangkan satu aspek jati diri dalam suatu bangsa berdaulat. Di Nusantara, Bahasa Melayu merupakan bahasa pengantara bertaraf “lingua-franca” sejak ratusan tahun dahulu selewat-lewatnya sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka. Kedudukan Bahasa Melayu sungguhpun dijamin kukuh dalam Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan, sejak akhir-akhir ini dilihat semakin tidak diberi keutamaan sewajarnya dalam amalan seharian