Cerapan anak bulan dibantu data dari sumber diiktiraf - Ahmad Irfan, Ikmal Hisham (Berita Harian Sdn. Bhd., 2022)
Perbincangan mencerap anak bulan atau hilal Syawal yang akan dilakukan pada Ahad ini, iaitu bersamaan 29 Ramadan seperti biasa menjadi perdebatan dalam masyarakat hingga kadangkala mengundang kegelisahan akibat ketidakfahaman terhadap pensyariatannya.