Abai kecerdasan emosi jejas pencapaian akademik murid lelaki - Noradilah, Md Nordin (Berita Harian Sdn. Bhd., 2022)
Secara umum masyarakat selalu berpandangan murid perempuan lebih bijak berbanding lelaki. Hal ini disimpulkan berdasarkan kepada laporan kemasukan ke institut pengajian tinggi yang mana pelajar perempuan lebih ramai.