Jejak Warisan Pahang Pencetus Tamadun Pembangunan Modal Insan Holistik - Abd Jalil, Borham (2010)

(untitled)
Menoleh ke belakang, melihat, menghimbau atau menjejaki sejarah adalah satu langkah bijak bagi memahami perkembangan lepas untuk diambil sebagai teladan dan sempadan. Membetul, melurus, dan meneguhkan segala apa yang wajar demi masa depan sesebuah bangsa dan negara. Sejarah memberi iktibar kepada masyarakat sejagat, kerana adanya hari ini membuktikan adanya semalam, dan adanya akan datang kerana adanya hari ini. Sememangnya tidak akan rugi jika sekali-kali menoleh ke belakang melihat masa lalu, merenungi zaman silam; apatah lagi melihat dan merenung untuk menimba pengalamannya.