Perubahan MKI selaras kedudukan Islam dalam Persekutuan, negeri - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2022)
Rancangan temu bual sebuah stesen televisyen menampilkan Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Tertinggi Majlis Raja-Raja hal Ehwak Islam Peringkat Persekutuan (JKT), Datuk Dr Wan Afifi al-Akiti, baru-baru ini, menjelaskan banyak isu berhubung pemilihan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah sebagai Pengerusi Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI).