Kuasa, kedudukan mahkamah syariah dijamin Perlembagaan - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (BH, New Straits Times Press (M) Bhd, 2022)
Mahkamah Kehakiman Persekutuan di bawah Perkara 121 Perlembagaan Persekutuan, termasuk Mahkamah Persekutuan pada hari ini adalah ciptaan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu 1957. Sumber kuasa kehakiman Persekutuan pada peringkat awal ialah Bab Tujuh Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948. Namun, bahagian itu tidak terpakai ke atas negeri Melayu apabila menyentuh hukum syarak dan adat Melayu melainkan dalam perkara tersenarai di bawah kuasa perundangan dan eksekutif Persekutuan.