E-anfun kesan kemeruapan bau dalam industri, UMP dan SDPR temui solusi akibat pencemaran - Mimi Rabita, Abdul Wahit (UMPSA, 2022)
PAYA BESAR, 11 Januari 2022 - Kolaborasi penyelidik Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan Sime Darby Plantation Research (SDPR) dalam projek ‘The Development of Odor Sensor to Monitor The Soybean Extraction Plant for Odor Mitigation Project’ hasil geran pemadanan MTUN berjaya mengesan punca pencemaran bau di kilang pengekstrakan minyak soya (Sime Darby Oil) yang terletak dalam komuniti setempat di Nonthaburi, Thailand sehingga menjejaskan ketenteraman kehidupan seharian mereka.