Naik taraf politeknik bantu pelajar lanjut pengajian - Mazita, Mokhtar (2021)
Baru-baru ini heboh diperkatakan tentang hanya 67 peratus lepasan politeknik , iaitu hanya 5103 sahaja diterima dari jumlah keseluruhan permohonan sebanyak 7652 permohonan melalui UPU online . Ia menjadi isu yang sangat sensitif kepada pelajar lepasan sijil dan diploma Politeknik apabila permohonan mereka gagal mendapatkan tempat di IPTA. Soalnya adakah kelayakan dari Politeknik tidak setara dengan kelulusan keluaran graduan IPTA yang lain. Atau IPTA yang ada lebih memberi memberi keutamaan kepada pelajar lepasan IPTA itu sendiri, contohnya lepasan diploma dari UiTM akan diberi keutamaan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah sarjana muda di UiTM dalam bidang yang sama. Namun ada didapati, ianya tidak berlaku kepada permohonan pelajar Politeknik yang memohon melalui UPU untuk mendapatkan tempat belajar tahap ijazah dibidang yang sama menggunakan sijil diploma Politeknik.