Bumi datar vs bumi sfera: pandangan ahli tafsir - Ahmad Irfan, Ikmal Hisham (Jakim, 2019)
Perbahasan bentuk bumi sama ada sfera atau datar turut dilatari dengan pemahaman yang berbeza terhadap teks agama. Dalam sorotan sejarah, tamadun awal mengaitkan kefahaman agama dalam menyatakan bahawa bumi ini bersifat datar, seperti kefahaman tekstual terhadap sebahagian teks biblikal dalam kalangan orang barat. Al-Qur’ān, walau pun tidak menyatakan dengan jelas bentuk bumi, turut memberikan bayangan untuk difahami oleh manusia. Pengkaji telah membuat kajian analisis teks terhadap lebih 30 kitāb tafsīr membabitkan ayat-ayat terpilih berkaitan bumi, dengan tumpuan diberikan kepada ayat 88:20 pada kalimat suṭiḥat. Walau pun sebahagian sarjana tafsīr menyatakan bahawa ijmā‘ para ‘ulamā’ menyatakan bumi ini sfera, tetapi ada juga ahli tafsīr yang memberikan pandangan bumi ini datar berdasarkan maksud tekstual kalimat suṭiḥat. Kajian ini akan menganalisis pandangan ahli tafsīr yang pelbagai terhadap bentuk bumi berdasarkan kefahaman mereka terhadap ayat al-Qur’ān.