Kajian rintis: kesan terapi meditasi Islamik visual dalam menangani tekanan - Nur Yani, Che Hussin; Muhammad Nubli, Abdul Wahab; Mohd Anuar, Awang Idris (Majlis Agama Islam, Negeri Sembilan, 2018)
Tafakur adalah salah satu teknik terapi meditasi psikospiritual dalam ajaran Islam.Kajian ini cuba meninjau teknik tafakur visual sebagai terapi meditasi islamik dari aspek fisiologi dalam menangani masalah tekanan. Kajian ini menggunakan kaedah eksperimental ujian pra dan ujian pasca dengan menggunakan alat biofeedback emwave untuk mengukur perubahan dari segi fisiologi . Kajian ini juga menggunakan kaedah meditasi iaitu meditasi visual alam semulajadi yang mengingatkan tentang Allah. Seramai 30 orang peserta kajian diberi intervensi tafakur visual dan juga menjalani ujian pra HRV dan ujian post HRV. Dapatan kajian menunjukkan terdapat perubahan signifikan antara ujian pra dan ujian pos HRV terhadap perubahan fisiologi tekanan peserta. Tafakur bukan sekadar dapat meningkatkan tahap kesihatan mental, malah sebagai medium dakwah untuk menyeru individu mendekatkan diri kepada penciptaNya.