Penggunaan alat EmWave Biofeedback untuk melihat kesan tafakur visual terhadap tekanan - Nur Yani, Che Hussin (Kolej Universiti Islam Pahang Sultan Ahmad Shah (KIPSAS), 2019)
Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji kesan tafakur visual terhadap tekanan menggunakan alat EmWave Biofeedback. Aktiviti-aktiviti visual seperti melihat, menonton dan menghayati melalui pancaindera penglihatan yang digabung jalin dengan mengingat Allah dapat memberi kesan terhadap tekanan. Aktiviti tersebut diukur dengan menggunakan alat Emwave Biofeedback yang mengukur aktiviti heart rate variability peserta . Seramai 30 orang peserta kajian iaitu pelajar Kolej Universiti Islam Pahang Sultan Ahmad Shah yang mengalami tekanan yang dikenal pasti melalui ujian Depession Anxiety and Stress Scale. Peserta kajian yang terlibat yang dibahagikan kepada kumpulan rawatan dan kumpulan kawalan. Dapatan kajian menunjukkan aktiviti tafakur visual dapat membantu mengatasi tekanan seterusnya meningkatkan kesihatan mental