Bermula dari CITREX UMP penyelidikan Maryam diiktiraf di persada antarabangsa - Nor Salwana, Mohammad Idris (2021)
KUANTAN, 1 Oktober 2021 – Bagaikan bulan jatuh ke riba, demikian perumpamaan sesuai buat adik Maryam Muzamir, 11, yang merupakan anak kepada pensyarah Universiti Malaysia Pahang (UMP), Profesor Madya Ts. Dr. Muzamir Hasan yang mengharumkan nama Malaysia di persada antarabangsa apabila meraih anugerah dalam Pertandingan Inovasi dan Reka Cipta Antarabangsa Kanada ke-6 (iCAN 2021), di Toronto, Kanada, baru-baru ini.