Teknologi dron merevolusikan sektor pertanian, perladangan demi kelestarian sumber makanan negara - Nazikussabah, Zaharudin; Khairul Amri, Abdul Aziz (2021)
Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) atau dikenali dengan panggilan dron merupakan pesawat udara tanpa juruterbang yang dikendalikan dengan alat kawalan jauh oleh pengendali atau secara autopilot. Penerbangan dron yang menggunakan daya aerodinamik membolehkan ia dikawal pada jarak jauh dengan ketinggian dan kelajuan tertentu bergantung kepada jenis-jenis dron. Teknologi dron secara lazimnya sebelum ini sering digunakan dalam bidang ketenteraan, keselamatan, kajian saintifik, kejuruteraan, dan industri pembinaan. Namun demikian, kini dron juga telah banyak digunakan dalam bidang pertanian atau secara lebih tepatnya diistilahkan sebagai agroteknologi.