Identiti pentadbir unggul fahami landasan UA Model 2 - Mohd Raizalhilmy, Mohd Rais; Mohd Zaki, Ahmad (2021)
Artikel ini berpandukan kepada perkongsian Naib Canselor Universiti Malaysia Pahang (UMP) ke-4, Profesor Ir. Dr. Wan Azhar Wan Yusoff yang bergandingan bersama Pendaftar UMP, Hazmin Aris dalam menjayakan program Siri Pentadbir Unggul (SPU) Siri 3. Mungkin ada yang pertama kali mendengar Universiti Awam (UA) Model 2 atau pada asas kertas kerja penubuhan disebut sebagai IPTA Model 2. UA Model 2 merupakan kerangka asas bagi penubuhan empat buah universiti teknikal yang dikenali sebagai Rangkaian Universiti Teknikal Malaysia atau Malaysian Technical University Network (MTUN). UA Model 2 ini berbeza dan unik berbanding dengan model-model UA sedia ada. Institusi Pendidikan Tinggi Awam (IPTA) ini akan berteraskan kepada pengajian teknikal dan kemahiran.