Pendekatan Model Keju Swiss dalam mengekang penularan Pandemik Covid-19 - Norhidayah, Abdull (2021)
Kerajaan sentiasa konsisten dalam membendung penularan bagi menamatkan pandemik Covid-19 di Malaysia menerusi Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan. Inisiatif ini bertujuan untuk mencapai keimunan kelompok dalam kalangan rakyat dan juga bukan warganegara yang sedang menetap di negara ini. Sekiranya pandemik Covid-19 tidak dapat dikawal, negara berisiko untuk berhadapan dengan keruntuhan sistem kesihatan. Walau bagaimanapun, para saintis menyatakan bahawa vaksinasi sahaja tidak mampu untuk menghalang penularan pandemik global ini. Justeru itu, beberapa langkah kawalan yang ketat amat diperlukan bagi memastikan kejayaan dalam mengawal pandemik ini.