Pusat Kompetensi UMP memperkasa pendidikan dan latihan bidang Teknologi Kejuruteraan Kimia dan Proses - Mohamad Rizza, Othman (2021)
Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) yang ditubuhkan pada 1961 dan mempunyai ahli dari 38 negara menyatakan pelajar abad ke-21 perlu dilengkapkan dengan kemahiran yang sesuai untuk berjaya dalam persekitaran kerja yang sentiasa berubah dan berteknologi tinggi. Selain itu, pelajar juga harus berupaya untuk mengekal dan meningkatkan kemahiran mereka untuk terus berdaya maju.